Využití konopí v textilu

Během posledních pár let se plně odhaluje potenciál konopí. O medicinálních účincích této rostliny není třeba básnit – ale přece jen; úleva od stresu, úzkostí, či nechutenství, zkvalitnění spánku, snížení krevního tlaku, potencionální léčba epileptických záchvatů, schizofrenie nebo dokonce rakoviny? Využití kanabinoidů v medicíně nabírá významu. To ale není zdaleka vše, co může konopí nabídnout.

Zatímco vědci objevují další možnosti využití konopí v lékařství, podělíme se s Vámi o trochu jiný způsob, jak tento cool sběratelský předmět využít. Konopí je šetrná a vysoce výnosná plodina, která může pomoci uspokojit vysokou celosvětovou poptávku po vláknech.

Na rozdíl od bavlny, která způsobuje vysokou zátěž pro životní prostředí, se konopí jeví jako udržitelná, nenáročná alternativa. Ač se může bavlna jevit jako stále lepši než chemický polyester nebo viskóza, její dopad na životní prostředí a půdu je mnohonásobně větší. Při pěstování bavlny je na jednu tunu zapotřebí tisíce litrů vody a stovky kilogramů hnojiv a insekticidů.

Tyto problémy konopí míjí. Kromě nízké zátěže na životní prostředí se konopí také může pyšnit obrovským výnosem. Potencionální výnos konopí může být až 25 tun na hektar, u bavlny je maximální možný výnos pouze 2.34 t/ha. Pokud-li pomineme udržitelnost a výnosnost, konopná vlákna vynikají i svými fyzikálními vlastnostmi. V porovnání se všemi ostatními vlákny (bavlny, lenu, kokosu nebo kenafu…) jsou konopná vlákna ty nejdelší a nejpevnější. I díky tomu mají nejlepší odolnost vůči větru a mokru. Tak proč nezkusit něco nového?

V naší nabídce najdete první kolekce triček od našeho krejčího, který využil materiál s 30% podílem konopí. A to je teprve začátek. Naše vize je postupně přejít kompletně na výrobu oblečení z konopných materiálů.

Prohlédni si naši nabídku!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz