Poohlednutí: 2 roky otevření první pobočky

Nedávno jsme oslavili dva roky naší první pobočky, na brněnské Kotlářské ulici číslo 43. Tohle pěkné výročí jsme oslavili minulý týden v rámci naší Bonghemia session a taky nás přímo vybízí zavzpomínat, jak to s otevřením první pobočky celé bylo.

Ke konci roku 2019 jsme si hráli s myšlenkou otevření kamenného obchodu. Byli jsme (a stále jsme) banda mladých lidí, kteří toto rozhodnutí mohli považovat za šílené. Když jsme však objevili ceduli „K pronájmu“, věděli jsme, že jde o znamení a že není na co čekat. A popravdě – mít obchod, kde se prodává konopí?! Upřímně, kdo o tom někdy v životě nesnil?

Nebylo lehké prostor získat. Ačkoliv naše úmysly jsou od začátku čisté, pokaždé jsme pro ostatní byli jen ti, co chtějí prodávat trávu a této nálepky se těžko zbavuje. Často jsme se tak museli spoléhat na otevřenost lidí a doufat, že si nás hned nezaškatulkují. Naštěstí jsme ze všech zájemců o prostor dostali klíčky my. Okamžitě jsme kontaktovali místní umělce, kteří by nám budoucí pobočku vymalovali a vdechli do toho malinkého prostoru duši.

Co se týče reakcí okolních obyvatel na to, že zde bude prodejna konopných výrobků, setkali jsme se prakticky s dvěma skupinami lidí. Ta první byla nadšená, protože si byli vědomi benefitů rostlin. Druhá skupina nevěřícně spráskla ruce a znechuceně odešla. Nemáme jim to za zlé, konopí tu prostě stále má stereotypní nálepku a možná i díky těmto lidem nepolevujeme v naší snaze dělat to nejlépe, jak dokážeme a tyto stereotypní názory změnit.

Není jednoduché budovat obchod bez jakýkoliv předchozích zkušeností, ale i přes pár chyb a přešlapů se nám 23. února zdárně podařilo pobočku otevřít a na Kotlářské ulici se poprvé rozsvítil ikonický zelený nápis Joint us.

Byli jsme otevření sotva tři týdny a když jsme si mysleli, že po tak náročném procesu budování obchodu nás už nic nemůže překvapit, přišla celosvětová pandemie, která nás donutila obchod dočasně zavřít. Tohle celkem depresivní období jste nám úžasně pomohli překonat a v dubnu jsme proto přestavěli obchod na výdejní okénko a postupem času jsme se pomalu vrátili do normálního fungování.

Za ty dva roky jsme na obchodě přivítali mnoho návštěv, stavil se za námi Michajlov, kluci z DMS, se Strapem jsme tu pro vás udělali meet n greet událost, která mimochodem položila základní kámen konceptu Bonghemia Sessions. Navštívila nás i protidrogová policie, a tak si díky anonymnímu udavači mohli i na policii přesvědčit, že naše práce je v plném souladu a respektu vůči legislativě. Společně s vámi jsme z našeho místa dokázali udělat příjemné komunitní místo, které je otevřené všem lidem napříč generacemi a díky vaší podpoře jsme v průběhu dvou let otevřeli pobočku v Hradci Králové, Olomouci či Bratislavě a rozhodně nekončíme. Protože vy i my jsme Bonghemia.

Jsme nejen brand, jsme komunita.

Děkujeme Vám za skvělé dva roky a děkujeme i za další roky, které máme společně před sebou.

 

Joint us

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz