Report: Street Art Session

Ve středu 20. 4. 2022, na Mezinárodní den konopí, se uskutečnila dlouho očekávaná Street Art Session, jejíž koncept jsme budovali prakticky od listopadu, kdy jsme poprvé dostali povolení zrekonstruovat průjezd mezi našimi brněnskými pobočkami. Dovol nám se s tebou podělit o naše dojmy a o příběhy, které se odehrály v pozadí této akce. Ve středu 20. 4. 2022, na Mezinárodní den konopí, se uskutečnila dlouho očekávaná Street Art Session, jejíž koncept jsme budovali prakticky od listopadu, kdy jsme poprvé dostali povolení zrekonstruovat průjezd mezi našimi brněnskými pobočkami. Dovol nám se s tebou podělit o naše dojmy a o příběhy, které se odehrály v pozadí této akce. 


Se sousedy v okolí se vždy snažíme udržovat dobré vztahy, jednak kvůli občasným Sessions, kvůli našemu sortimentu a samozřejmě i kvůli tomu, že takoví prostě jsme. Proto když nás oslovili obyvatelé okolích domů, zda nemůžeme opravit průjezd, který byl zdoben starými zašlými graffiti, neváhali jsme. Od správce budovy jsme získali písemné povolení a dali se do příprav.
Tři týdny před akcí jsme se k tomu odvážně pustili i do přestavby pobočky. Jak asi víte, již zmiňovaný průjezd je mezi našimi pobočkami na Kotlářské 43 a 45. Náš první spot na 43 už nám začal být malý, a proto jsme usoudili, že je čas se přesunout kompletně na 45. Ale nebojte se, 43 stále existuje, jen na ní ještě hledáme efektivní využití. Celou rekonstrukci jsme dělali sami svépomocí a můžeme říct, že náročnější tři týdny jsme ještě nezažili. Ještě večer před Street Art Session připomínala pobočka spíše staveniště. Ale zvládli jsme to a hrdě jsme ve středu ráno otevřeli!


Samotná Session nás překvapila, a to v mnoha ohledech. Díky skvělé domluvě s Pantograffem jsme organizačně zvládli malbu průjezdu na výbornou a mohli se věnovat doprovodnému programu – freestyle rapu. Z něho jsme na počátku měli největší obavy – co když se nikdo nepřihlásí?! Ale pár dní po otevření přihlášek jsme už řešili opačný problém – co když se vás přihlásí moc? Popravdě – opravdu jsme nečekali, že se na stage představí 29 z celkově 35 přihlášených freestylerů, a neskutečně děkujeme všem, kteří měli odvahu se před Strapa, Tafroba a Maniaka postavit a předvést svůj um před nejen před porotou, ale i publikem, které dokázalo výkony také náležitě ocenit!


Takže to jsme měli: Průjezd plný lokálních umělců, skupinu freestyle raperů před hvězdnou porotou, příjemnou hudbu, občerstvení, stánky s jídlem a tradičně pivo za 29 korun. Zní to jako příjemná akce? Rozhodně byla. Ale jsou věci, které jako návštěvník nevidíš a které ti teď přiblížíme. 


Prakticky celý den jsme byli v kontaktu s policií i s úřady, kterým přicházely stížnosti na naši akci od sousedů. Smutné bylo, že ani jedna ze stížností nepopisovala skutečnost. Policie tak přijela například kvůli tomu, že jsme ilegálně zabrali průjezd, že sprejujeme tam, kde nesmíme, že jde o vandalismus. Ani jedno samozřejmě nebyla pravda – na uzávěrku silnice jsme měli povolení, na výzdobu průjezdu písemný souhlas od správce. Součástí takto velké akce jsou samozřejmě zařízené i ToiToiky, které jsme umístili v parku do míst, kde probíhá rekonstrukce prostoru, aby se nenarušil trávník, pravidelně jsme chodili s odpadkovými koši a sbírali nepořádek. Zájem ze strany návštěvníků nás překvapil, ale i přes to byl prostor, kde se odehrávala rap battle, po jejím skončení vyklizený, vyčištěný od odpadků a samotnou hudební produkci jsme ukončili ještě mnohem dříve, než před 22 hodinou. Díky skvělé domluvě se strážníky jsme situaci vždy vyřešili, jelikož i oni sami se na místě pokaždé přesvědčili, že se zde neděje nic nepovolené. 

Celá rekonstrukce i její doprovodný program byla na naše náklady a smyslem akce bylo zvelebit prostředí nejen našim návštěvníkům, ale i místním obyvatelům. Průjezd je nyní veselejší a věříme, že řadě procházejících lidí zpříjemní den. I tak jsme se ovšem dočkali od řady obyvatel nepochopení a setkali jsme se výhružkami, že proti nám sepíší petici. Touto cestou se omlouváme všem, které naše akce večer rušila. Rádi znovu zopakujeme a dokážeme, že nejsme banda buranů, která se rozhodla zkazit obyvatelům středeční večer. 
Pozitivní zprávou ovšem je, že je zde také spousta obyvatel, kteří nám od středy děkují za skvělý den a za to, že jsme do jejich okolí vnesli život i nový vzhled průjezdu. Pokud bychom měli citovat pár sousedů, mimochodem převážně starší generace, bylo by to:
„Normálně se dneska budu těšit domů, když vím, že mě tu čeká tahle malba. Jste super“„Byl to skvělý večer. A že proti vám píšou petici? Tak my napíšeme proti petici, protože my vás tu chceme“.


A tohle je ten důvod, proč tu jsme. Spojujeme komunitu nehledě na věk či původ. Záleží nám na místě, kde působíme. Děkujeme vám ještě jednou za podporu, kterou vám vždy budeme vracet zpět. Děkujeme i nejmenovaným strážníkům městské policie či lidem z úřadů, kteří pochopili, jaký je náš opravdový záměr a jednali s námi lidsky a s pochopením. 

Joint us.


- Bonghemia

 

OTEVŘÍT KOMPLETNÍ FOTO REPORT

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz