Chmel - bratranec konopí

K letním večerům patří nepochybně dobře vychlazené pivo. Jednou z variant může být konopné. Tyto dvě oblíbené kulturní rostliny, chmel a konopí, mají k sobě blíž, než si myslíme a dohromady chutnají skvěle.

Chmel jako bratranec konopí

Chmel otáčivý, latinsky Humulus Lupulus, je stejně jako konopí z čeledi konopovitých. Nejenom že mají společný původ, ale tvoří i podobné aromatické molekuly, známé také jako terpeny a terpenoidní sloučeniny. Ty převládají také v konopí a předpokládá se, že modulují léčebné účinky kanabinoidů (např. CBD). Díky konopným terpenům můžeme rozlišit vůni a chuť mezi určitými druhy. Mnoho rostlin, včetně citronů, levandule a jehličnanů, vytváří podobné molekuly aroma, ale žádná z nich není blízce příbuzná konopí a chmelu.

Plodní šištice chmelu obsahují silice s terpenoidy (např. humulen, myrcen) s bakteriostatickými a konzervačními účinky. Tato silice silně uklidňuje a je vhodná při nespavosti. Chmel má tendenci mít velké množství myrcenu a různá množství dalších terpenů, které „definují“ chmel, zatímco konopí má myrcenu méně. Tento terpenoid dodává bylinné, kořeněné, zemité a pižmové vonné tóny.

Jak chmel, tak i konopí mají lepkavou pryskyřičnou část, která se zdá být z podobných „továren“ na terpeny. Ale tam kde konopí vyrábí kanabinoidy, chmel vyrábí alfa a beta kyseliny. Tyto žlázy obsahují veškerou pivovarskou nebo léčivou hodnotu.

Kromě toho, že myrcen přispívá k typické vůni konopí, může mít také protizánětlivé účinky. Studie z roku 2015 na kultivovaných buňkách naznačuje, že může účinně snížit zánět spojený s osteoartritidou. Myrcen by tak mohl být potenciálně využit ke zmírnění protizánětlivých onemocnění a jejich symptomů v budoucnu.

Nedávný výzkum zjistil, že terpeny zvyšují aktivitu kanabinoidů, ale k pozorování tohoto zlepšení bylo zapotřebí vysokých koncentrací terpenů.

 

zdroje:

https://www.hopculture.com/liquid-hop-terpenes-oast-house-oils/

https://lagunitas.com/story/beereducation-dankfactor/?fbclid=IwAR3x8gth4t60kdbs3wl2dJLndV0Oi43L6yZOvo5pcGjMXkYTf9aip3vDqkY

https://www.leafly.com/news/cannabis-101/terpenes-the-flavors-of-cannabis-aromatherapy

https://www.popsci.com/science/article/2012-11/beersci-marijuana-related-hops/

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz