Proces zpracování kratomu: Krok za krokem

Kratom, vědecky známý jako Mitragyna speciosa, je tropický strom původem z jihovýchodní Asie. Jeho listy obsahují různé alkaloidy, které mají různé účinky, a jsou tradičně používány v lidovém léčitelství. V tomto článku se podíváme na proces zpracování kratomu krok za krokem, od sklizně až po konečný produkt.

Sklizeň

Proces zpracování kratomu začíná tím nejlepším způsobem - sklizní listů. Stromy kratomu rostou ve vlhkém tropickém klimatu a dosahují výšky až několik metrů, což je víc než dost prostoru pro opice, kdyby se chtěly zavěsit! Ale vážně, sklizeň probíhá ručně a pracovníci sbírají pouze ty nejzralejší a nejzdravější listy. Mladé listy mají ještě čas rozkvést a dozrát, zatímco poškozené nebo nemocné listy se odstraňují, aby nepřekazily párty.

Pracovníci, kteří se podílejí na sklizni, mají často dlouholeté zkušenosti a dokáží rozpoznat nejlepší listy pro sběr. Vlastně by se dalo říct, že mají "zelené prsty" pro kratom. Takže díky jejich znalostem a dovednostem můžeme užívat tu nejkvalitnější produkty z kratomu, které nás rozhodně nepřipraví o úsměv na tváři.

 

Čištění listů

Po sklizni si listy kratomu užijí své vlastní "VIP prohlídky", během kterých jsou pečlivě zkontrolovány a zbaveny všech nečistot, jako jsou prach, hmyz nebo jiné nežádoucí částice, které by jinak mohly zasáhnout konečný produkt. No, i listy si zaslouží trochu lásky a péče, že?

Po této exkluzivní prohlídce jsou listy následně pozvány na osvěžující sprchu čistou vodou, která odplaví všechny zbývající nečistoty. Tento důkladný proces zajišťuje, že konečný produkt bude co nejčistší a připraven k dalšímu zpracování. Výsledek? Čistý, kvalitní kratom.

 Kratom z Indonesie přímo od zdroje

Sušení listů

A teď se podíváme na "wellness pobyt" listů kratomu - sušení! Tento klíčový krok v procesu zpracování nabízí listům možnost opalování nebo relaxace ve stínu, v závislosti na požadovaném typu kratomu.

Když si listy užívají sluneční sušení, dovolují slunci zvýšit hladinu alkaloidů v nich, čímž získávají tmavší barvu a o něco větší "punch". Na druhou stranu, stíněné sušení je jako klidná jóga třída pro listy, která zachovává jejich světlejší barvu a může mít jiné účinky na obsah alkaloidů - je to více o rovnováze a harmonii.

Takže ať už si listy kratomu zvolí svůj vlastní způsob sušení, vždy to bude promyšlený a pozorný proces, který se odráží v kvalitě a vlastnostech konečného produktu. Jaké dobrodružství pro naše zelené přátele!

 

Mletí listů

Následuje fáze, která se zdá nekonečná a jako brigádu bys tohle asi dělat nechtěl. Po úplném usušení se listy kratomu melou na jemný prášek. Tento proces může probíhat ručně nebo pomocí jemného síta. Mletím listů se zvýší povrchová plocha, což usnadňuje extrakci aktivních sloučenin. Takto se usušené listy proženou tímto procesem několikrát, aby vznikl jemný prášek bez přebytečných hrudek. 

Sušení a mletí listů kratomu

Kontrola kvality a balení

Kvalita konečného produktu je pro výrobce kratomu zásadní. Proto se jemně namletý prášek podrobuje řadě testů, které zahrnují testy na přítomnost pesticidů, těžkých kovů a mikrobiální kontaminace. Kvalitní kratomový prášek by měl být čistý, bez nečistot a kontaminantů. Pro naši i vaši jistotu tento proces opakujeme ještě v České republice. 

 

Balení

Jakmile je kratomový prášek otestován a schválen, je zabaleno do hermeticky uzavřených obalů, které zajišťují jeho čerstvost a kvalitu. A pak už hurá do Evropy

mletí a balení kratomu.

Distribuce a prodej

Nakonec je zpracovaný kratom distribuován do různých obchodů a prodejen po celém světě. Vzhledem k omezením a regulacím týkajícím se kratomu v některých zemích je důležité, aby se výrobci i prodejci řídili místními zákony a nařízeními. V některých zemích je prodej kratomu legální pouze pro vědecké a výzkumné účely, zatímco v jiných zemích je jeho prodej a konzumace regulována. To však není případ České republiky, zde je Kratom pouze jako sběratelský předmět.

Proces zpracování kratomu je pečlivý a náročný úkol, který zahrnuje několik kroků od sklizně až po konečný produkt. Kvalita, čistota a bezpečnost kratomu jsou klíčové, a proto je důležité, aby výrobci dodržovali přísné standardy kontroly kvality a postupovali v souladu s místními zákony a nařízeními. 

Až si u nás budete kupovat Kratom příště, vzpomeňte si na ty, kteří stojí v první linii plantáže a dělají maximum pro to, aby naplnili vaše touhy a potřeby ze světa kratomu.

Lidé z Indonesie na lodi dovážející Kratom do evropy
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz